Noodopvang asielzoekers manege

Nieuws afbeelding
Beste allemaal,

Zoals jullie misschien inmiddels in de krant hebben gelezen komt er op korte termijn een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers in de ‘Manege’. De ‘Manage’ is de voormalige zaalhockeyhal van NMHC ‘Nijmegen’, gelegen aan de d’Almarasweg 22, schuin tegenover de ingang van de hockeyclub. Als club zijn we hierover deze week door de gemeente als volgt ingelicht:

-----------

Het Rijk heeft de Veiligheidsregio’s dringend gevraagd om extra crisis noodopvangplekken aan te bieden voor mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Er is namelijk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te weinig plek om hen op te vangen. Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil deze mensen niet in de kou laten staan.
Wij hebben besloten mee te werken en zo snel mogelijk opvangplekken te organiseren.

Wij willen u als eerste laten weten dat er een opvanglocatie bij u in de buurt komt.
Dat is in een voormalige manege op een terrein van de Radboud Universiteit in Brakkenstein. Vanaf half oktober tot in ieder geval eind 2022 biedt de gemeente Nijmegen daar samen met het COA zo’n 200 tot 250 mensen een plek. Wij beseffen dat dit nieuws voor u plotseling komt en dat u hierover misschien vragen heeft. Onder aan deze brief leest u hoe u ons kunt bereiken.

De locatie
De locatie die ingericht wordt als opvang is een voormalig manegegebouw in het groen aan de d’Almarasweg, grenzend aan het spoor, nabij de Hortus. Omdat de nood in Ter Apel hoog is, is er weinig voorbereidingstijd en gaan we snel aan de slag. In het manegegebouw komen verwarmde slaapruimtes voor 4 personen. Ook komt er een verwarmd paviljoen met slaapruimten voor 4 personen, aangevuld met sanitair en een ontmoetingsruimte.

De opvanglocatie is waarschijnlijk de laatste week van oktober klaar voor verblijf.
De gemeente heeft dan de dagelijkse leiding op de opvanglocatie en zorgt voor 24-uurs toezicht. De opvang zal in ieder geval open zijn tot het einde van dit jaar. Als het nodig is, dan kan het zijn dat de locatie langer openblijft.
Crisisnoodopvang
Crisisnoodopvangplekken zijn tijdelijke, eenvoudig ingerichte opvangplekken. Zoals we dit een paar maanden terug in de Jan Massinkhal hebben ingericht voor mensen uit Oekraïne en uit andere landen die asiel aanvroegen, toen ook om de drukte in Ter Apel op te vangen.

Wie verblijven hier?
Op dit moment melden zich in Ter Apel vooral alleenreizende mannen om asiel aan te vragen, afkomstig uit verschillende landen. Mensen waarvan vooraf duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld vanwege een veilig land van herkomst, zullen hier niet verblijven.

Werkzaamheden
De gemeente richt het terrein zo snel mogelijk in en er wordt een paviljoen gebouwd. Het kan zijn dat u van de opbouwwerkzaamheden of het aanleveren van bouwmaterialen iets merkt, zoals wat meer verkeer in de buurt. De werkzaamheden starten woensdagochtend.

Vervolg
De inwoners van Brakkenstein en andere Nijmeegse wijken hebben de afgelopen keren dat opvang acuut nodig was, laten zien dat mensen in nood hier welkom zijn.
Wij hopen ook nu weer op uw begrip en steun. De gemeente en partners zullen er alles aan doen om ook dit keer te zorgen dat de opvang voor zowel de mensen die hier gaan verblijven, als voor de wijk eromheen, goed en rustig verloopt.
Bindkracht10 en het gemeentelijk sportbedrijf gaan dagbestedingsactiviteiten voor
de mensen in de opvang organiseren. Als er hulp voor de mensen in de opvang nodig is, dan zullen wij of onze partners daarvoor op een later moment een oproep doen, in ieder geval via de website nijmegen.nl/noodopvang.

Heeft u vragen over de noodopvanglocatie?
Op nijmegen.nl/noodopvang vindt u antwoorden op veel gestelde vragen. Deze site wordt steeds aangevuld.
Stuur een e-mail naar nood[email protected]. We beantwoorden uw bericht zo snel mogelijk.
Bel op 12, 13 en 14 oktober tijdens kantooruren telefoonnummer 14 024 en vertel dat u belt over de noodopvang op de manege. Er zijn dan mensen aanwezig die uw vraag of opmerking direct met u kunnen bespreken. Ook in de periode daarna kunt u uiteraard bellen of mailen met uw vragen of opmerkingen.

Informatiebijeenkomst
Op zondag 23 oktober organiseren wij van 12 tot 14 uur een informatiebijeenkomst op de manege, waar u uw vragen kunt stellen en de locatie kunt bekijken voordat de opvang in gebruik genomen wordt.

Hoogachtend,
Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen
 
mr. drs. A. H. van Hout H.M.F. Bruls
gemeentesecretaris burgemeester

-------

De komst van de noodopvang zal de verkeersdrukte op de d’Almarasweg verder doen toenemen. We hebben onze zorgen hierover bij de gemeente kenbaar gemaakt.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je uiteraard contact opnemen met het bestuur.

Bestuur NMHC ‘Nijmegen’

 
Geplaatst op 14-10-2022 | Laatste Nieuws

Sponsoren

Agenda

Nog geen agenda punten.